Nezáleží na věku, nejsou potřeba extrémní výkony. Stačí jen docela malé, pozvolné pokroky. I ty mohou vést k výrazným preventivním benefitům a snížit riziko rakoviny prostaty. Naznačuje to rozsáhlá švédská studie, první svého druhu. Přibližuje také, jaký pohyb může zdravé prostatě prospívat.

Není potřeba uhánět, stačí běžet tak, že se zadýcháte. Zlepšení kardiovaskulární kondice to stačí, říká studie.

Výzkumu se účastnilo přes 57 tisíc mužů, jeho autorský tým měl k dispozici data o jejich fyzické aktivitě a tělesných parametrech, jako je index tělesné hmotnosti. Analyzoval rovněž informace o jejich životním stylu a zdravotní kondici. Součástí údajů byly také výsledky přinejmenším dvou testů kardiorespiračního systému, jež zjišťovaly množství kyslíku, které tělo využívalo při nejintenzivnější aktivitě. Kardiorespirační kondice měří, jak efektivně dovedou srdce a plíce doručovat kyslík ke svalům.

Právě podle těchto výsledků studie, která vyšla v magazínu British Journal of Sports Medicine, pány rozdělila do tří skupin. První shromáždila ty, jejichž kardiorespirační kondice vykázala podle testů za rok tříprocentní zlepšení, druhá skupina se víceméně udržela na stejných hodnotách a do třetí byli zařazeni ti, jejichž kondice se o tři procenta zhoršila.

Hlavní závěr studie zní, že tříprocentní vylepšení kardiovaskulární kondice souviselo se snížením rizika rakoviny prostaty o pětatřicet procent ve srovnání s těmi, jejichž kondice o tři procenta klesla. Autorský tým zároveň přibližuje, jaká fyzická aktivita s poklesem rizika nemoci souvisí.

Zdroj: https://www.idnes.cz/xman/adrenalin/rakovina-prostaty-kardiovaskularni-kondice-telesna-aktivita-riziko-prevence-studie.A240201_113845_xman-adrenalin_fro

Zadýchat se, vlastně jakkoli

Podstatné je, aby vás pohyb bavil, pak máte šanci posunout ho do roviny návyku. Může to být například tanec.

Prevence není vybíravá – ocení běh, plavání, jízdu na kole i turistiku. Zkrátka činnosti, které zrychlí srdeční tep. „Usilovat bychom měli o aktivity prudší intenzity, tedy pohyb, při němž budeme mít problémy udržovat konverzaci,“ cituje server NBC News spoluautorku studie Kate Bolamovou ze Švédské školy sportovních a zdravotních věd.

„Čím intenzivnější činnost, tím menší nároky jsou na její délku a frekvenci,“ upřesnila pro list The Guardian. Doplnila, že větší kardiovaskulární přínosy bude mít zapojení většího množství svalů, tedy horních i dolních končetin. „Trik je v tom, dávat kardiovaskulárnímu systému výzvu na pravidelném základě, aby se musel pro její naplnění zlepšovat,“ shrnuje.

Přesný způsob, jak tříprocentního zlepšení dosáhnout, autorský tým nedává. Doporučuje vsadit na činnost, která na kardiovaskulární kondici působí a kterou máte rádi – do níž se nebudete muset nutit. Může to být klidně tanec.

Švédská studie je přitom významná. Zatímco má totiž věda pádné důkazy pro to, že tělesná činnost, cvičení a pohyb snižují riziko několika typů rakoviny, u rakoviny prostaty je to mnohem méně prozkoumané, připomíná server Technology Networks. Práce se však nevyhnula několika otazníkům.

Zdroj: https://www.idnes.cz/xman/adrenalin/rakovina-prostaty-kardiovaskularni-kondice-telesna-aktivita-riziko-prevence-studie.A240201_113845_xman-adrenalin_fro/2#space-a

Mají přínosy hranice?

Především seznala, že jistým způsobem záleželo na startovním kardiovaskulárním stavu sledovaných mužů. Významné snížení rizika nemoci totiž přineslo vylepšení kardiovaskulární kondice pouze u těch pánů, kteří ji na začátku výzkumu měli na střední úrovni. Muži, jejichž úroveň kardiovaskulární kondice byla buď velmi vysoká, nebo naopak velmi nízká, si jejím zlepšováním k redukci nemoci příliš nepomáhali.

Bolamová má vysvětlení, vlastně docela pochopitelné. Muži, kteří již před výzkumem hodně sportovali, již z dalšího vylepšování kardiovaskulární kondice nemají takový prospěch prostě proto, že narazili na limit. A naopak ti, kteří se hýbali extrémně málo, se mohli dostat do tak problematického zdravotního stavu, že vylepšení jejich kondice ke snížení rizika jednoduše nestačilo.

Dalším limitem studie je obecný problém obdobných prací. Identifikovala souvislost, ne příčinný vztah. Zlepšování kardiovaskulární kondice se snížením rizika rakoviny prostaty jistě souvisí, nelze však stoprocentně říct, že by ho způsobovalo. Přesto je autorský tým přesvědčený, že „výsledky studie zdůrazňují význam kardiovaskulární kondice pro riziko rakoviny prostaty“. „Zlepšování kardiovaskulární kondice dospělých mužů by se mělo povzbuzovat – může snížit riziko rakoviny prostaty,“ uzavírá jejich práce.

Souhlasí i výzkumník William Oh z americké Nadace pro rakovinu prostaty, který se na studii nepodílel. „Když svou kondici zlepšujete, dokonce i malým množstvím fyzické aktivity, můžete významně snížit riziko, že se rakovina prostaty vyvine,“ shrnuje.

Autoři: Xman.cz, Tomáš Bratříček Zdroj: https://www.idnes.cz/xman/adrenalin/rakovina-prostaty-kardiovaskularni-kondice-telesna-aktivita-riziko-prevence-studie.A240201_113845_xman-adrenalin_fro/3#space-a

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *