S listopadem přichází mimo jiné už tradiční akce Movember. Během ní muži svými knírky upozorňují na problematiku rakoviny prostaty.

Jedním z nejčastějších onkologických onemocnění u mužů je rakovina prostaty. Na tuto skutečnost se snaží poukazovat akce Movember. Název se skládá z anglických slov moustache pro knírek a November pro listopad. Akce motivuje muže, aby si v listopadu nechali narůst knír a upozorňovali tak na potřebu prevence této nemoci. Zároveň nabádá k tomu, aby se nechali otestovat.

Rakovinou prostaty onemocněl i Tomáš Kotora z Plzně. „Přišel jsem na to čtyři dny před Štědrým dnem. Měl jsem nějaký problém, s nímž mě urolog poslal nejdřív na CT a pak na magnetickou rezonanci. Nález potvrdila pozitivní punkce,“ vzpomíná. Tomáš je nyní po robotické operaci prostaty a řadí se mezi onkologické pacienty, již podstupují biologickou léčbu. „Od začátku jsem svůj stav sdílel na sociálních sítích, mimo jiné jako takové varování pro kamarády. Shodou okolností asi půl roku předtím, než jsem se dozvěděl svou diagnózu, zemřel na rakovinu prostaty můj dobrý známý. Proto všem kladu na srdce, aby si nejen nechávali narůst v rámci Movemberu knír, ale hlavně aby šli na preventivní vyšetření.“

Už podesáté se k akci Movember připojila také Fakultní nemocnice Plzeň, která celý měsíc testuje zdarma muže starší 50 let. Ti se mohou dostavit každý všední den od půl osmé do půl dvanácté do očkovacího centra nemocnice, a to bez předchozího objednání. „Díky včasnému záchytu nemoci klesá úmrtnost na tento nádor,“ uvádí Ondřej Topolčan, organizátor akce ve fakultní nemocnici.

Hlavním koordinátorem Movemberu v České republice je nadační fond Muži proti rakovině. Ten ve spolupráci s Českým rozhlasem Plzeň natočil k tématu podcast.

Více na: https://plzen.rozhlas.cz/vypukl-tradicni-movember-muzi-si-nechavaji-narust-knir-pro-dobrou-vec-9105943